Hans Dorrestijn

Informatie
Hans Dorrestijn is op 16 juni 1940 in Ede geboren. Zijn vader, actief in het verzet, wordt in 1941 gefusilleerd door de Duitsers. Hij groeit op met zijn stiefvader die hem (later) veel inspiratie oplevert. Hij doorloopt de kweekschool -PABO- en studeert Nederlands MO in Amsterdam. Daarna werkt hij zeven jaar lang als leraar op het Wagenings Lyceum.

In 1975 neemt Dorrestijn ontslag als leraar en begint zijn carrière als tekstschrijver en cabaretier. In de jaren daarna schrijft hij teksten voor onder anderen Herman van Veen, Joost Prinsen, Jenny Arean, Adèle Bloemendaal en voor de cabaretgroep Don Quishocking. In de jaren zeventig schrijft hij samen met Willem Wilmink ook diverse radio- en televisieprogramma's als Wij en de Wereld, de Panorama Woensdagshow, Stratemaker-op-zeeshow en J.J. de Bom. Vanaf begin jaren tachtig schrijft hij ook vele teksten voor het programma Het Klokhuis, waarvoor hij ook de vieze kok Alberdinck Thijm creëert. Op de radio maakt hij in de jaren negentig de nonsens nieuwsberichten voor de VPRO (D.P.A) Dorrestijn Pers Agentschap . Voor de VARA maakt en presenteert hij de televisietalkshow Positief Genieten met Dorrestijn. Veel later is hij één van de cursusleiders in het televisieprogramma Mannen voor Vrouwen (2001) van de RVU.

In de loop van de jaren bouwt hij een omvangrijk oeuvre op. Er verschijnen meer dan vijfendertig boeken, waaronder zijn debuut met cabaretliedjes in 1973 Als de balken gaan verzakken, speciaal voor kinderen: Je bent een liegbeest in 1975 en in 2010 Dorrestijns Natuurgids. Hij vertaalt diverse gedichten van Shell Silverstein en de avonturen van Sherlock Holmes van Sir Arthur Conan Doyle.

Hij schrijft meer dan vijftien theaterprogramma's, onder meer Bofkont in 1973 tot Goeie Genade in 2013. Hij maakt een aantal programma's samen met anderen, te weten Levi Weemoedt Circus Horlepiep (1985), Frans Ehlhart Onvervuld Verlangen - Dorrestijn viert oud en nieuw (1998) en recentelijk Martin van Dijk Cirkels (2000), Het naakte bestaan (2002) en Ruïnes (2006). Hij speelt ook diverse soloprogramma's: Pretpark (1991) en Na Regen komt Dorrestijn (1993). Sinds dit laatst genoemde programma draagt de Nederlandse pers hem op handen. In 1993 speelt men zijn toneelstuk Noodweer. In december 2008 neemt hij afscheid van de grote zalen in theater Carré. In november 2009 speelt hij mee in de voorstelling Nog Lang Niet jarig van het Willem Breuker Kollektief. Hij schrijft tevens een aantal teksten voor dat programma. In oktober 2013 start hij zijn cabaretvoorstelling Goeie Genade in kleine en middelgrote zalen.

In 2003 ontvangt hij een Gouden Harp voor zijn gehele oeuvre. Dorrestijn reageert: 'Ik ben dik tevreden. Het had ook wel wat minder gemogen. Met een koperen harp was ik ook heel blij geweest'. In oktober 2011 krijgt Hans een Koninklijke onderscheiding 'Officier in de Orde van Oranje Nassau' van burgemeester Van der Knaap in Ede, na afloop van zijn voorstelling Het buigen in Wageningen.
Show more
Evenementen (0)